http://www.wijwillenzon-groeneallianties.nl/ Groene Allianties
 
Stichting Wijwillenzon - info@wijwillenzon.nl

Hoe richt ik mijn dak in?

 
De maten van de panelen staan op de website vermeld bij de details (meer info) van de pakketten. Bij een pannendak geldt dat u uw panelen kunt plaatsen tot aan de erfgrens en/of de rand van het dak. Ga niet over de rand heen in verband met het vangen van wind. Het is verstandig iets onder nok te blijven en iets boven de goot ivm praktische redenen (schoonmaken etc).
De ideale orientatie voor het plaatsen van zonnepanelen is naar het zuiden. Klik hier voor de opbrengst van daken met een andere orientatie. De ideale dakhelling is tussen de 30 en 36 graden, echter veel daken zijn net iets steiler of flauwer. Het effect daarvan is zeer gering.

Bij een plat dak zijn er meer vereisten om een goede opbrengst te garanderen. Er moet nl. ruimte tussen de rijen panelen vrijblijven (ivm schaduw). Het montage materiaal is verstelbaar. Bij een hoek van 30 graden moet u rekenen met een afstand van 1,7 m tussen de rijen. Bij 15 graden is dit nog maar 1 m. Klik hier voor de afstanden tussen de panelen bij verschillende hoeken.

 

Bij een plat dak moet u 1 meter vanaf de rand van uw pand starten (dus 1 m vrijlaten aan de rand) en ook aan de achterzijde 1 m wegblijven van de rand. Kortom rondom 1 meter openlaten van de rand v/h pand, wanneer het dak doorloopt naar de buren, mag je wel tot de erfgrens gaan.

 

Werkwijze bij bepaling aantal panelen op een plat dak: Meet de beschikbare breedte v/h pand, gericht op het zuiden, op. Houdt rekening met 1 meter afstand van de rand v/h pand, (bij semi vrijstaande panden). Deel deze breedte door de lengtemaat (landscape/liggend) van het paneel. Dan weet u hoeveel panelen er naast elkaar passen op het dak. 


Bijvoorbeeld: dak is 7m breed, gericht op het zuiden.; 7m gedeeld door 1.65 = 4, er kunnen hier dus 4 panelen op een rij. Dak is 7m diep; meter wegblijven van voor en achterzijde, u start met 1 rij van bijna 1m diep, dan een kleine 2m ertussen, dan weer een rij van een meter diep. Dan hebt u nu: 1m startruimte + 1m rij panelen + 2 m ruimte + 1 m rij panelen en dan nog een meter wegblijven a/d achterzijde. Er passen hier dus maximaal 2 rijen van 4 panelen breed.

 

Let bij het bestellen van een pakket op schaduw op uw dak. Ieder schaduwplekje, al is het van een tak of een luchtinlaat ventilatie of een schoorsteen geeft een vermogensverlies die aanmerkelijk kan zijn, vanwege het feit dat de hele string op het laagste paneelniveau draait. Als er dus bijvoorbeeld één paneel door schaduw 80% van zijn maximale vermogen levert, zullen alle panelen 80% leveren.

 
 
Terug naar veel gestelde vragen
 
© 2019 Stichting Wijwillenzon